29 Mart 2013 Cuma

sessiz sinema


sessiz sinema
tarih yani geçmişimiz, çalkantılar, buhranlar, savaşlar, liderler, kötüler, iyiler ve daha neler gördü neler; ama hepsi sessizliğin içinde gömülü kaldı. kim geçmiş hakkında neyi ne kadar biliyor ? geçmişi meydana getirenler hakkındaki bilgimiz geleceği meydana getirecek olanlar hakkındaki bilgimiz kadar ancak vardır, ki bu da üzücü bir durumdur.
tarih kişilere ders çıkarabilecekleri örneklerle doluyken biz buna sırtımızı çeviriyoruz. birde ağzımızda şu lafı dolandırıp duruyoruz "tarih tekerrürden ibarettir" diye. madem ki tarih tekerrürden ibarettir neden tarihe sırtımızı dönüyoruz, neden arkamızı dönüp bir bakmıyoruz sadece kendi tarihimize değil bütün dünya tarihine bakmamız gerekir.
Baktığımızda Abraham Lincoln köleliği Amerika'da kaldıran kişidir; ama gel gör ki Lincoln ırkçı bir kişiliğe sahiptir.Daha eskilere gidelim ; Nuşi Revan'a İran'ın adil hükümdarına. Öyle ki oğlu ve veziri ülkeye gelen yabancıları soydukları, kandırdıkları için idam eden bir kişiliktir. Bu davranışın adı adilliktir. ama bunu ne kadarımız biliyoruz. adalet dediğimizde aklımızda canlanan Hz. Ömer oluyor; ama Hz. Ömer  bile örnek aldığı kişi Nuşi Revan'dır.
bunlar tarihin bir kaç tane hikayesi sadece daha bunun gibi ders çıkarmamız gereken çok dersler  var.